”Lukio oli mulle nousukautta, joka huipentui Talousgurun voittoon”

Otso Kirveskari, ylioppilas (2015)
Kuninkaantien lukio, Espoo

”Mun talousinnostus alkoi kunnolla jo ennen lukiota. Silloin kun eurokriisissä alkoi tulemaan näitä tukipaketteja, niin aloin miettiä, että mitä järkeä näissä on. Myöhemmin se kiinnostus on laajentunut talouden muihinkin alueisiin.

Talousguru-kilpailusta mulle kertoi ensin mun lukion opettaja. Osallistuin siihen jo vuonna 2014, jolloin voitin koulun parhaan palkinnon, mutta en päässyt vielä finaaliin. Sitten kun se kisa tuli uudestaan vuoden päästä, niin mietin ensin, että jaksanko mä nyt mennä kun on ylppäritkin tulossa. Mutta sitten lopulta päätin, että okei, ehkä mä meen. Kun mä pääsin valtakunnalliseen finaaliin, tajusin, että nyt tässä on mahdollisuus välttää kolmen kuukauden lukurumba kauppiksen pääsykokeisiin.

Se voittajien julkistaminen oli aika stressaava tilanne, kun tiesi, että siinä on panoksena opiskelupaikka Aalto-yliopiston kauppiksessa. Kun kerrottiin ensin kolmanneksi parhaan nimi, ja mä tajusin, etten se ollut minä, niin siinä vaiheessa mua alkoi stressaamaan vielä enemmän. Sitten sanottiin toinen nimi ja sekään en ollut minä. Mä tiesin, että mulla meni aika hyvin se essee, joten silloin oli syke todella korkealla.

Se oli hieno tunne, kun kuuli oman nimensä ekana. Tunne siitä, kun on saavuttanut sen, mitä on tavoitellut ja vielä vähän enemmänkin, on uskomaton. Kun ajoin kisan jälkeen kotiin, kuuntelin parikin kertaa matkalla What a feeling -kappaletta niin, että Audin kaiuttimet saivat tehdä tosissaan töitä.

Lukio on ollut mulle muutenkin henkisesti hedelmällistä aikaa, suorastaan nousukautta, joka huipentui sitten Talousgurun voittoon. Lukioaika oli kasvattava, mutta en mä kuitenkaan koe haikeutta nyt, kun se on ohi. Se oli yksi elämänvaihe ja opiskelu tähtää kuitenkin aina siihen seuraavaan vaiheeseen. Siellä oli hyvät opettajat, kivat koulukaverit ja värikkäät historian kurssit, joilla meidän historianopettaja puhui historiasta niin teatraalisella tavalla, että suorastaan odotin aina seuraavaa tuntia. Mutta kyllähän ihminen haluaa mennä elämässään eteenpäin. Vaikka lukio oli mukavaa aikaa, niin en mä sitä haluaisi seuraavaa 50 vuotta tehdä.

Talousguru-kisa antoi luottamusta siihen, että muutkin jutut järjestyvät. On sellainen varma tunne siitä, että opinnoissa tuskin tulee mitään ongelmia ainakaan kansantalouden kursseissa. Aluksi mä olin vähän skeptinen sen suhteen, että selviänköhän mä jostain rahoituksen matikasta. Nyt mä en ole enää niin skeptinen vaan luotan siihen, että asiat järjestyvät. Usein moni asia vaikuttaa paljon vaikeammalta, kuin mitä se oikeasti onkaan.”