”Mikään ei ole poissuljettua, kun on lukio taustalla”

Aatu Pitkänen, abiturientti
Kuopion lukio, Kuopio

”Yläasteella sitä rupesi jossain kohtaa miettimään, että kokin ammatti voisi olla mukavaa, mutta en mä ihan varma ollut siitä silloinkaan. Otin kaksoistutkinnon sen takia, että jos mieli muuttuu niin mikään ei ole poissuljettua, kun on kuitenkin lukio taustalla. Päätöstä valita kaksoistutkinto mietin kuitenkin tosi pitkään.

Amiksessa mä oon enemmän tykännyt olla, kun pääsee itse tekemään hommia. Aamulla mennään keittiöön ja ollaan viisi tuntia siellä. Ensin käydään läpi mitä tehdään ja kuinka tehdään, ja lopuksi syödään ja pannaan paikat kuntoon. Iltapäivällä on sitten jotakin opetusta, esimerkiksi sellaisia juttuja, mitä kokin tarvitsee osata matikasta. Eli vähän katelaskua ja tämmöistä. Ne keittiötunnit on kuitenkin hauskimpia, siellä pääsee ite tekemään sitä hommaa ja voi kokeilla rohkeasti eri juttuja, kun ne ruoat ei mene tarjoiluun.

Lukiossa on kuitenkin pelkkää istumista ja aika yksipuoleista hommaa, eikä päivissä ole hirveästi vaihtelua. Siellä on kuitenkin oppinut kielitaitoa, mikä on yksi aika tärkeä juttu. Sitä on päässyt myös opiskelemaan matikkaa pitemmälle, kun amiksessa keskitytään vain siihen ammatin opetteluun. Jotkut teoriatunnit tuntuu amiksessa vähän turhalta lukion jälkeen, jossain enkussa saattaa olla sellaista että tehdään tosi hitaaseen tempoon helppoja juttuja. Silloin tuntuu vähän turhalta istua siellä.

Silloin kun mä oon lukiolla, niin mulla on sellainen olo, että oon lukiolainen. Mutta jos en käy siellä hetkeen niin se kyllä unohtuu. Kyllähän mä tiiän, mistä ihmiset puhuu kun ne puhuu lukiosta, ja on siihen lukiohenkeen päässyt jonkin verran sisälle, mutta ei nyt ehkä ihan samalla tavalla kuin ne muut. Vanhat ja penkkarit oli kuitenkin mukavia tapahtumia, ei amiksessa ole mitään vastaavaa.

Vähän jännää, kun rupeaa miettimään valmistumista ja tajuaa, että kohta on koulu ohi. Ei se lukiokoulutuksen hyöty vielä näy missään, mutta voihan se olla että työnantajat arvostaa sitä ja onhan siellä joka tapauksessa oppinut paljon. Tällä hetkellä kokkina oleminen on se, mitä mä haluan tehdä, mutta eihän sitä ikinä tiedä, haluaako vaihtaa alaa myöhemmin. Vaikka voihan tälläkin alalla tehdä vaikka mitä erilaisia hommia.

Vähän mä vielä mietin, mitä haluan tuolla alalla tehdä. Olisi mukavaa jos saisi itse päättää, mitä tekee. Se käy vähän tylsäksi, jos on vain semmoista, että laitetaan pinseteillä ruokaa lautaselle. Välillä on mukavaa, kun tulee porukkaa oikein rytäkällä ja et edes kerkeä miettimään mitään muuta kuin sitä ruokaa.

Tason pitää kuitenkin olla hyvä siinä, mitä mä teen. Tähän alaan kuuluu kuitenkin, että pitää olla ylpeä siitä, mitä tehdään.”